Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/hugyaghu/public_html/start.php on line 33

Deprecated: Call-time pass-by-reference has been deprecated in /home/hugyaghu/public_html/lib/ViewRepository_php4.php on line 33
Hugyag - História
Kérem Várjon. Töltődik...
 

História

 Nevén mindenki csak mosolyog, pedig jelentése csillag.                                          

A 22-es főúton közlekedő már messziről látja a barokk római katolikus templom tornyát, de a körülötte megbújó házakat takarják a környező dombok lankái. A templom a 18. század közepén épült, de elődje már a középkorban is állt. Hugyag első írásos említése 1332-ből származik. 1333-ban Szécsényi Tamás erdélyi vajda, majd országbíró és fivére, Péter voltak a falu birtokosai. A település a későbbi századokban mezővárosi kiváltságokkal is bírt. A hódoltság nem kerülte el Hugyagot sem. 1562-ben a török kincstári adólajstrom 30 adóköteles háztartást írt itt össze, de később a falu fokozatosan elnéptelenedett. 1848-ban az Ipoly hídjánál kisebb összecsapás volt Görgey Artúr átvonuló seregének utóvédje és az oroszok között.

1979-ben találták meg a plébánia kertjében a feltételezhetően első középkori templom keresztelőmedencéjét. A török utáni időkben az esztergomi érsek volt a falu földesura.

A község alatt hosszan húzódik az Ipoly árterülete, de az utóbbi évtizedekben kiszáradtak az egykor mocsaras, vizenyős árterületek, visszahúzódott az Ipoly által táplált talajvíz. Egykor erre vezetett a főút Budapestről Kassára, de ez ugyanúgy a múltté már, mint az Ipoly felett átívelő híd, az előbbit az Ipoly határfolyóvá nyílvánítása okozta, utóbbit pedig a háború.

Az Ipoly hídját 1944. decemberében a németek felrobbantották, s egyelőre nem épült újjá. A trianoni békediktátum után a hugyagiak szőlőskertjei, amelyek az Ipoly jobb partján húzódó dombokon voltak, Csehszlovákia fennhatósága alá kerültek. A község lakói ezután is korlátozás nélkül járhattak át megművelni a földjeiket. A híd felrobbantása után kis fahidat ácsoltak az Ipoly fölé, azt pár évig még használhatták, de aztán az 1950-es évek elejére megszűnt ez a lehetőség.

Jelenkori állapotok szerint 911 lakos él békésen a községben.

B&KHeer